Viyana’da Ne Yenir? Ne içilir?

viyana geleneksel yemekleri

Sarayları, müzeleri ve tarihi mimarilerinin zenginliği, mutfağına da yansımış olan Viyana; kahve ve pastane kültürü de çok gelişmiş ve çok meşhur. Şehir; enfes kahveler ve pastalarının yanı sıra dünyaca ünlü yöresel yemekleriyle de vazgeçilmez adreslerden bir durak.

Viyana lezzetleri; esin kaynağını, Fransız ve İtalyan mutfağından almış olsa da Türk mutfağına benzeyen Macar yemekleriyle de birleşerek özgün bir damak zevki oluşturmuş. Şehirde, geleneksel Avusturya lezzetlerinin yanı sıra İspanya, İtalya, Ortadoğu, Türkiye ve hatta Avustralya’ya özgü yemek seçenekleri de sunuluyor. İşte; Viyana’da mutlaka yenilip içilmesi gereken lezzetler sizlerle…

Viyana Yemekleri

Kahve

Türk kahvesi de dahil olmak üzere çok zengin kahve çeşitlerinin sunulduğu Viyana’da, şehrin en meşhur ve vazgeçilmez kahvesi olan Wiener Melange mutlaka denenmesi gereken içecekler arasında yer alıyor. Viyana’nın; enfes pastalarıyla veya turtalarıyla da yudumlayabileceğiniz mükemmel kahve seçenekleri sizleri bekliyor olacak.

Şnitzel (Schnitzel)

Viyana’da en çok rastlayacağınız meşhur lezzetlerden birisi de şnitzeldir. İtalyan mutfağından Avusturya’ya taşınmış bu lezzet, devasa büyüklükte pişiriliyor ve yanında şehre özgü enfes patates salatasıyla tercih ediliyor. Viyana’da şnitzel; domuz, tavuk ve dana etlerinden alternatif seçenekler sunuyor.  Şehrin, tavuk şnitzeli (Backhendl Schnitzel), bizim ülkemizde yapılanlardan çok farklı bir lezzette olup yanında limon dilimiyle de sunulması ilginç bir tat veriyor. Özellikle dana şnitzel (Wiener Schnitzel) mutlaka denenmesi gereken yiyecekler arasında bulunuyor.

Fiakergulasch (Macar Gulaşı)

Viyana’da mutlaka denenmesi gereken enfes yemeklerden birisi de bir tür et yahnisi olan Fiakergulasch yemeğidir. Şehrin, ilk akla gelen yöresel yemeklerinden olan Gulaş; kökeni Macar mutfağından gelen Viyana usulü harika bir lezzet. Bizim mutfağımızda da benzerleri yapılan bu yemek; sığır eti, soğan, sarımsak, kırmızı biber, domates ve kerevizle ağır ateşte pişirilerek hazırlanıyor. Bu et yahnisinin ayrıcalığı, belki de sunumunda saklı. Yanında; sahanda yumurta, özel sosis ve biberli sosuyla servis edilmesi, yemeği Viyana usulü yapıyor belki de…

Apfelstrudel

En lezzetli ve bilinen Viyana tatlılarından olan Apfelstrudel, elmalı milföy hamurlu tatlı çeşidi. İçerindeki elmalı turtasına, vanilya sosu da ilave edilen çeşitleri olan bu lezzet, üzerindeki pudra şekerleriyle de bütünleşen aromasıyla, çay saatleri için harika bir tat.

Tafelspitz

En eski ve geleneksel Viyana yemeklerinden olan Tafelspitz, haşlanmış sığır eti ve sebze çeşitleriyle hazırlanıyor. Şehrin bu milli yemeğini geleneksel Viyana restoranlarında bulabilirisiniz.

Sacher Torte

Viyana denilince ilk akla gelen meşhur çikolatalı pastası Sacher Torte, kek ve çikolata ile arası iyi olanlar için güzel bir lezzet sunuyor.

Semmelknödel

Yemeklerden önce alınan aparatif türü bir yiyecek olan Semmelknödel; kuru ekmek, süt, soğan, un, baharatlar ve maydanoz ile yapılan küçük topların tuzlu suda haşlanarak pişirildiği ekmek köftesi. Viyana’da çok çeşitli türleri yapılan bu köfteler, özel sosu ile ana yemek veya çorbalardan önce servis edilmektedir.

Wurst (Hot Dog)

Viyana usulü Hot Dog olan Wurst; Viyana’nın meşhur sokak lezzetlerinden birisi. Wurst, şehrin sokak büfelerinden ister sandviç olarak ister tabakta, rahatlıkla temin edilebileceğiniz yiyecekler arasında yer alıyor.

Krapfen

Viyana usulü donut türü olan Krapfen; bildiğimiz donutlardan daha büyük ebatlarda yapılıyor. İçerisinden; lezzetle fışkıran marmelat veya reçelle birleşen yumuşacık çörekler, özellikle Noel’de şehrin vazgeçilmez lezzetlerinden.

Kahvaltı

Bizim kültürümüzdeki kahvaltı sofralarına dünyanın hiçbir yerinde rastlayamasak da Viyana; diğer Avrupa şehirlerine göre alıştığımız ezberleri bozuyor. Hamur işi çeşitliliği çok fazla olan şehirde; sadece kruvasan veya tost ile kahve içerek kahvaltı yapmak yerine sıkı bir kahvaltı yapabileceğiniz mekanlar da bulunuyor. Özellikle de şehrin, nefis omletleri ve ekmekleri güne güzel bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.

Biletmar:

Bu site çerezleri kullanmaktadır.